سید حسن نصرالله (زاده31 اوت 1960 در بیروت) روحانی شیعه و دبیر کل حزب الله لبنان است. سید حسن نصرالله پس از ترور شدنسیدعباس موسوی به دست نیروهای نظامی اسرائیلی در سال 1992 میلادی به مقام دبیرکلی حزبالله لبنان رسید.
سید حسن نصرالله در 31 اوت سال1960 در شهرک البازویه از محلههای فقیر نشین شرق صور در جنوب لبنان به دنیا آمد. نام مادرش «مهدیه صفی الدین» و نام پدرش «سید عبدالکریم» است. در زمان کودکی سید حسن نصرالله، پدرش به شغل سبزی و میوهفروشی مشغول بودهاست.وی سه برادر و 5 خواهر دارد و سید حسن نصرالله فرزند ارشد خانواده میباشد.به دلیل فقر اقتصادی و شرایط نامساعد کاری، خانواده? وی به منطقه? الکرنتینا در جنوب بیروت رفتند.خانواده? وی در سال 1975 میلادی، همزمان با آغاز جنگ داخلی لبنان، به البازوریه برگشتند. سیدحسن از کودکی شدیداً به امام موسی صدر علاقه مند بود.
سید حسن نصرالله تحصیلات مقطع ابتدائی را در زادگاهش سپری کرد و دوره? راهنمایی را در محلهای به نام سنالفیل در شرق بیروت گذراند. مقطع دبیرستان را در روستای البازویه در جنوب لبنان به پایان رسانید و در سال 1976، در سن 16 سالگی برای تحصیلات حوزوی به شهرنجف درعراق رفت و بعد از 2 سال اقامت و تحصیل در این شهر، مجددا به لبنان باز گشت و در مدرسه? الامام منتظر دربعلبک مشغول به فراگیری علوم حوزوی شد. مشوق اصلی وی برای عزیمت به نجف و فراگیری علوم اسلامی سید محمد غروی، امام جمعه شهرصور بودهاست. نصرالله در سال 1989 برای تکمیل دروس حوزوی به قم رفت، اما با گذشت یک سال، به دلیل شدت تنشها در لبنان، به درخواست شورای حزبالله به بیروت بازگشت.
نصرالله با اتمام دوره? دبیرستان و همزمان با آغاز جنگ داخلی لبنان وارد جنبش امل شد و به عنوان مسوول سازمانی جنبش شیعی امل در روستای البازوریه به فعالیت پرداخت. وی در زمان تحصیل در حوزه امام منتظر نیز به فعالیت سازمانی در جنبش امل میپرداخت که در همان زمان، به عنوان عضو دفتر سیاسی آن انتخاب شد.
در دیداری که سید حسن نصرالله در سال 1360 با امام خمینی در تهران داشت، خمینی وی را به عنوان نماینده خود در امور حسبیه و اخذ امور شرعیه در لبنان منصوب کرد. سید حسن نصرالله در زمان دریافت این حکم 21 ساله بود و اولین کسی از رهبران حزب الله لبنان بود که چنین حکمی را از خمینی دریافت کردهاست.نصرالله در سال 1361 هم به عنوان سرپرست تیم ورزشی جنبش امل به تهران سفر کرد که به دلیلی در گرفتن جنگ لبنان 1982 این سفر نیمهتمام ماند.
نقش ولی فقیه در حکومت ایران نقش رهبری و تنظیمکننده امور است. ولی فقیه دیدگاه و نظر خود را بر مردم تحمیل نمی کند.ولی فقیه به عنوان یک مسئول که باید اراده و خواست ملت را به اجرا بگذارد. ولایت فقیه یکی از ارکان اصلی نظام ایران است دبیرکل حزبالله لبنان با اشاره به اینکه ولایت فقیه یکی از ارکان اصلی نظام ایران به شمار میرود، تصریح کرد که در عین حال نظام این کشور نام جمهوری اسلامی را دارد و دولت ولایت فقیه نام نگرفته است. ولایت فقیه بیش از دیگران متعهد به قانون است در ایران میتوان ملاحظه کرد که قوه مقننه، قوه مجریه و قوه قضاییه حقیقی و واقعی وجود دارد و در راس قوه مجریه رئیس جمهور کشور به رسیدگی به امور کشور مشغول است و تمام قوا از یکدیگر جدا بوده و هریک به فعالیتهای خود در حوزه مربوط به خود مشغول است و ولی فقیه بر فعالیت این قوا نظارت میکند تا هیچیک از آنها از حدود اختیارات در نظر گرفته شده برای آنها پا را فراتر ننهد و در صورت نیاز و بروز مشکل به حل مشکلات پیش آمده در آنها بپردازد، اما این به معنای دخالت ایشان در تدوین و وضع قوانین و یا دست بردن و تغییر دادن احکام صادره توسط قوه قضاییه یا تصمیمات گرفته شده توسط قوه مجریه نیست و قدرت در ایران و در نظام ولی فقیه از آن یک نفر یا شخص خاص نیست بلکه همه در برابر قانون پاسخگو هستند، حتی شخص ولی فقیه در برابر قضات و دادگاه در صورت ارتکاب خطا پاسخگو باید باشد، همچنین ایشان در برابر مجلس خبرگان نیز پاسخگوست چون این مجلس این اختیار را دارد تا در صورت بروز اشتباه و خطا از سوی رهبر وی را جدای از بازخواست حتی برکنار نیز بکند.
سیدحسن نصرالله تاکید کرد، هنگامیکه میگوییم حکومت ولی فقیه؛ بدین معناست که در راس این کشور شخصیتی قرار گیرد که باید دارای خصوصیات و ویژگیهای خاص و منحصر به فردی باشد، به این معنا که باید ولی فقیه عالم و مجتهد باشد یا حقوقدانی (رجل قانون ) باشد که در قوانین صاحبنظر باشد و همچنین باید عادل، دانا، مدیر، مدبر و شجاع باشد و بالطبع هر کس که در راس قدرت و حکومت قرار گیرد، باید خود بیش از هرکس دیگری در کشور به قانون متعهد و ملتزم باشد و این در واقع از افتخارات یک نظام است که رهبر آن بیش از دیگران مقید به اجرای قانون است. سخنان سیدحسن نصرالله درباره ولایت فقیه.
معاون سید حسن نصر الله در پاسخ به سوالی مبنی بر واکنش حزب الله در صورت حمله اسرائیل و حامیان آن به ایران گفت: رابطه ما با جمهوری اسلامی ایران مثل پدر و فرزند است و در صورت حمله متجاوزان از ایران دفاع خواهیم کرد، حتی اگر شود خودمان را فدای بقای جمهوری اسلامی بکنیم، این کار را خواهیم کرد و این کار نه از روی تعصب، بلکه به خاطر مصالح حقیقی جهان اسلام است.
در سال 1982 همزمان با حملات اسرائیل به جنوب لبنان و پس از ربوده شدن امام موسی صدر، به علت اختلافات سیاسی-نظامی میان رهبران جنبش امل، سید حسن همراه برخی دیگر از مقامات جنبش امل به رهبری سید عباس موسوی -که تمایلاتی به انقلاب ایران داشتند- از این گروه خارج شدند که در واقع این خروج مقدمهای برای تاسیس حزب الله شد. در همان سال 1982 به رهبری موسوی، هسته? اولیه? حزب الله شکل گرفت.
سید حسن نصرالله از ابتدای شکل گیری حزب الله در آن به فعالیت پراخت، در سال 1985 وی با انتقال به بیروت مسئولیتهای سنگینتری را عهده دار شد. نخستین مسئولیت جدی نصرالله آماده سازی نیروهای مقاومت و تأسیس هستههای نظامی و در عین حال معاون ابراهیم امین از نمایندگان حزب الله در پارلمان لبنان بود. در سال 1987 و همزمان با تشکیل کمیته? اجرایی حزب الله، نصرالله به ریاست کمیته انتخاب شد. در عین حال او در شورای تصمیم گیری حزب الله نیز وارد شد و مسئول اجرایی آن نیز بود.
پس از ترور سیدعباس موسوی به وسیله? بالگردهای اسرائیلی در 16فوریه درسالسال 1992 (27بهمن 1372)، با اجماع شورای تصمیمگیری حزبالله، سیدحسن نصرالله برای دبیرکلی حزب الله انتخاب شد.
سید حسن نصرالله از همان آغاز هدایت حزب الله لبنان موضعی تهاجمی بر علیه اسرائیل اتخاذ کرد. یک سال پس از دبیرکلی حزبالله در سال 1993، تعداد 26 سرباز اسرائیلی در نزاع طرفین توسط حزبالله کشته شد. جنگ حزبالله علیه اسرائیل برای عقب راندن اسرائیل از جنوب لبنان ادامه پیدا کرد. تعداد کشتههای سربازان اسرائیلی در سال 1997 به 40 تن رسید. با سخت شدن شرایط اسرائیل مجبور به ترک خاک لبنان در سال 2000 میلادی شد.پیروزی حزب الله در خارج کردن اسرائیل از جنوب لبنان و کشته شدن پسر سیدحسن نصرالله در جنگ در سال 1997، موجب محبوبیت سید حسن نصرالله در جنوب لبنان شد.
محمدهادی، فرزند بزرگ نصرالله در سال 1997 در درگیری با نظامیان اسرائیل در جنوب لبنان کشته شد.سیدحسن نصرالله پس ازکشته شدن پسرش گفت قبلا ازمادران وپدران شهداخجالت میکشیدم اماحالا من عضوی از آنها هستم.
بعد از خارج شدن نیرویهای اسرائیل از خاک جنوب کشور لبنان آن هم همچنان مقداری از خاک جنوب لبنان در اشغال همچنان باقی میباشددر سال 2000 میلادی، سید حسن نصرالله طی سخنرانی با شکننده خواندن اسرائیل، خواستار ترک کامل لبنان توسط اسرائیل و نیز آزادی همه اسرا لبنانی در بند اسرائیل شده و موضع گیری جدیدی را در قبال اسرائیل بیان کرد،وی گفت:
« |
... ای مردم، عزیزانم و ای برادران فلسطینی من میخواهم اعلام کنم که این اسرائیلی که تسلیحات اتمی در اختیار دارد و قدرتمندترین نیروی هوایی منطقه را داراست، به خدا سوگند، آنها از تار عنکبوت ضعیفتر هستند. |